mydesign haber temalari

DİĞER İÇERİKLER

5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Canlılar Dünyası Soru Cevap etkinliği

Ana Sayfa » 5. SINIF » 5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Canlılar Dünyası Soru Cevap etkinliği
Ekleyen
: kademeliegitim.com
Ekleme Tarihi
: 07 Nisan 2013
Indirilme Sayisi
: 1.765
Benzer Icerikler

>>>DOSYAYI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ<<<

1 – Canlıların ortak olan özellikleri nelerdir?

 

Cevap : Tüm canlılarda ortak olan özellikler;

 

*  Bütün canlılar hücrelerden meydana gelmiştir.

*  Canlılar beslenirler 

*  Canlılar büyür ve gelişirler                       

*  Canlılar irkilirler.

*  Canlılar hareket ederler.

*  Canlılar solunum yaparlar  

*  Canlılar boşaltım yaparlar                                                                         

*  Canlılar çoğalırlar

 

2 – Mikroskobik canlıların yararları nelerdir ?

 

Cevap :  Yararlı Mikroskobik Canlılar:                                                                                 

*  Sütten peynir edilmesini sağlar.

*  Sütü yoğurda dönüştürür.

*  Üzüm suyunu sirkeye dönüştürür.

*  Ölen bitki ve hayvanları çürütür.

*  Bağırsaklarda sindirime yardımcı olur.

 

3 – Çevrenin insan kaynaklı bozulmasının nedenleri nelerdir?

 

Cevap :                                                                                        1. Aşırı nüfus artışı

2. Plansız etkileşme 

3. Doğal kaynakların bilinçsiz kullanımı

 

 

 

 

4 – Memeli hayvanların ortak özellikleri nelerdir?

 

Cevap : *  Vücutları kıllarla kaplıdır. Yalnız suda yaşayan balina ve yunus balığında kıl yoktur.

*   Sıcak kanlı hayvanlardır, vücut sıcaklıkları değişmez. *  Çoğu karada yaşar. *  Akciğerleriyle solunum yaparlar.

  

5 – Mikroskobik canlıların Zararları nelerdir ?

 

Cevap : Zararlı Mikroskobik Canlılar:

 

*  Tifo, kolera, verem, tetanos, difteri ve zatürree gibi hastalıkları yapar.

*  Yemekleri ve sütü bozar.

*  Meyveleri çürütür.

*  Bulaşıcı hastalıklara neden olurlar.

 

6 – Bakterilerin neden olduğu hastalıklar nelerdir?

 

Cevap : İnsanda parazit olarak yaşayan bakteriler, tifo, kolera, verem, (tüberkiloz), zatüre, hastalıklarıdır.

 

 

 

7 – Nemli yerlerde kalan meyvelerin çürüyüp bozulmasına sebep olan, hangi canlılardır?

 

Cevap : Küf mantarı

 

8 – Hayvanlar, soğuğa ve besin azlığına karşı ne gibi önlemler alırlar?

 

Cevap : 1. Kış uykusuna yatarlar.  2. Sıcak ülkelere göç ederler.

 

 

 

9 – Hayvanlar yaşadıkları ortama göre, kaça ayrılır?

 

Cevap : Hayvanlar yaşadıkları ortama göre 3 gruba ayrılır.

1 – Karada yaşayan hayvanlar.                                    

2 – Suda yaşayan hayvanlar.

3 – Hem karada, hem suda yaşayan hayvanlar.

 

10 – Beslenme şekillerine göre canlılar üç gruba ayrılır ?

 

Cevap :

1 – Etobur Canlılar (Etçil): Etle beslenen canlılardır. Kurt, tilki, aslan, kartal, şahin, akbaba, kaplan, sırtlan, çakal, timsah gibi.

 

2 – Otobur Canlılar (Otçul): Otla beslenen canlılardır. İnek, koyun keçi, at, geyik, zürafa, deve, antilop, tavşan gibi.

 

3 – Hem Etobur Hem de Otobur Olan Hayvanlar (Hepçil): Hem etle hem de otla beslenen canlılardır.

Fare, köpek, kedi, balık, kurbağa, kaplumbağa, ayı gibi.

 

11 – Besin zinciri ne demektir ? Örnek vererek açıklayınız.

 

Cevap : Canlılar arasındaki beslenme ilişkisine                   “ besin zinciri” denir.

Örnek :  çekirge, otu yer; yılan ise çekirgeyi yakalar yer, şahin ise yılanı yer. Şahin öldüğünde ise bazı mikroskobik canlıların etkisi ile çürür ve toprağa karışır.

12 – Yaşam alanı ne demektir? Örneklerle açıklayınız.

 

Cevap : Bir canlının, canlılık özelliğini sürdürebildiği, çevresiyle doğal bir denge kurarak sağlıklı bir şekilde yaşayabildiği ortama “ yaşam alanı”  denir

      Yaşam alanları canlıdan canlıya farklılık gösterir.

 

*  Çöllerde: Deve…

*  Kutuplarda: Kutup ayısı, penguen…

*  Denizlerde: Balıklar, denizanası, ahtapot…

*  Kayalıklarda: Atmaca, şahin, kartal, kertenkele…

*  Toprak altında: Solucan, köstebek…

*  Göllerde: Kurbağa, ördek, kuğu…

*  Hem karada hem de suda: Kurbağa, timsah, fok, penguen…

 

 

14 – Hem karada hem de suda yaşayan hayvanlar nelerdir?

 

Cevap : Penguen, su samuru, fok balığı, su yılanı, timsah, su kaplumbağası, kurbağa, sivrisinek gibi

hayvanlar

 

 

 

15 – Suda yaşayan hayvanlar nelerdir?

 

Cevap : Balık, yengeç, Istakoz, balina, yunus balığı, midye, denizkestanesi, denizyıldızı, ahtapot.  denizanası, sünger ve mercanlar gibi hayvanlar suda yaşarlar.

 

 

 

16 – Ülkemizde nesli tükenen hayvanlar hangileridir ?

 

Cevap : Anadolu aslanı, pars, leopar,pardus ve kunduz

 

17 – Ülkemizde nesli tükenmek üzere olan hayvanlar hangileridir ?

 

Cevap :

*  Birecik’te yaşayan kelaynakların,

*  Akdeniz foklarının,

*  Alageyiklerin,

*  Karacaların,

*  Kars ve Karakul’da yaşayan yaban koyunlarının,

*  Akdeniz’de, Mersin ve Antalya sahillerinde

 yumurtlayan deniz kaplumbağalarının nesli tükenme tehlikesi altındadır.

 

18 – Ülkemizde ve yakın çevremizdeki çevre sorunları nelerdir?

 

Cevap :

 

*  Doğal afetler

*  Orman yangınları

*  Aşırı nüfus atışı

*  Plansız sanayileşme

*  Doğal kaynakların bilinçsiz kullanımı gibi

nedenlerle çevre kirlenmekte ve doğanın dengesi bozulmaktadır.

 

19 – Mantarların yararları nelerdir ?

  

Cevap :  Mantarların Yararları:

*  Bazı peynirlerin üretilmesinde kullanılır.

*  Besin olarak tüketilir. Şapkalı mantarların

besleyici değeri yüksektir.

*  Hamurun mayalanıp kabarmasını

sağlar. Ekmek, pasta gibi hamur işi besinlerin yapımında kullanılır.

*  Penisilin gibi antibiyotiklerin üretilmesinde kullanılır.

 

20 – Mantarların zararları nelerdir ?

 

Cevap :  Mantarların Zararları:

*  Küf mantarları yiyecekleri küflendirerek bozulmasına neden olur.

*  Zehirli türlerin yenilmesi durumunda rahatsızlıklara hatta ölümlere yol açar.

*  Saçkıran hastalığına dolayısıyla kelliğe sebep olur.

*  El ve ayaklarda kaşıntıya, derinin tahriş olmasına neden olur.

*  Bazı tarım ürünlerinde hastalığa sebep olur.

*  Buğday, mısır, çavdar, asma gibi ürünlerdeki mantar hastalıklarına neden olur.

 

23 – Omurgasız hayvan ne demektir? Örnekler verini.

 

Cevap : Vücutlarında kemiklerden oluşan iskelet ve omurga bulunmayan hayvanlar “ omurgasız hayvanlar”  denir.

 

*  Yumurtayla çoğalırlar                                                                      

*  Tırtıl başkalaşım geçirerek kelebeğe dönüşür.                 

*  Bazı hayvanlarda ise kabuk gibi sert yapılar vardır

*  Solucan, çekirge, kelebek, örümcek, sinek, arı, akrep, karınca ve salyangoz karada yaşayan omurgasız hayvanlardır.

*  Böcekler trake solunumu yapar. Arı, sinek, çekirge trake solunumu yapar.

*  Denizanası, midye, mercan, ahtapot, yengeç, sünger, ıstakoz, denizyıldızı suda yaşayan omurgasız hayvanlardandır.

 

Paylaş
Sitemizdeki Benzer İçerikler

Yorumlar

Bu Yazıya Toplam 0 Yorum Yapılmış

İsminiz

E-Posta Adresiniz

Şehir

*

İlgili Terimler :