mydesign haber temalari

DİĞER İÇERİKLER

5. Sınıf Türkçe 2. dönem 1. yazılı soruları 2013

Ana Sayfa » 5. SINIF » 5. Sınıf Türkçe 2. dönem 1. yazılı soruları 2013
Ekleyen
: kademeliegitim.com
Ekleme Tarihi
: 02 Mart 2013
Indirilme Sayisi
: 1.195
Benzer Icerikler

>>>DOSYA OLARAK İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ<<<

 

Tarih: …/…./……….

Süre: 40 dakika

Puan: ……………..

Adı: ………………………

Soyadı: …………………..

No: ………………………

 

TÜRKÇE DERSİ 2. DÖNEM 1. YAZILI SORULARI


1.         Nerden alırsın suyu,

            Kardan mı, yağmurdan mı?

            Şu nazlı dereciğin

Yatağı çamurdan mı?

Bilmez durup dinlenmek;

            Kış yaz demeyip akar.

            Ovanın her yerini

            Sularıyla o kaplar.

 

            Durma, gez dolaş yurdu,

            Ak dere, berrak dere!

            Gezdiğin topraklara

            Bolluk bırak dere!

İlk üç soruyu yukarıdaki şiire göre cevaplayınız.

 

1. Şiire en uygun başlık aşağıdakilerden hangisidir?

A. Memleket                        B. Köyüm

C. Dere                                  D. Bahar

 

2. Şiirden aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

A. Derelerimiz durup dinlenmez.

B. Dereler bazı ovaları sularıyla kaplar.

C. Dereler suyunu kardan, çamurdan alır.

D. Derelerin geçtiği topraklarda bolluk olur.

 

3. Şiirin ana duygusu aşağıdakilerden hangisidir?

A. Su sevgisi                         B. Dere sevgisi

C. Toprak sevgisi                D. Yurt sevgisi

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün yerine parantez içindeki sözcük getirilirse cümlenin anlamı değişir?

A. Hazırlık bitti, konuklarımızı beliyoruz. (misafirlerimizi)

B. Teklifimi hiç düşünmeden kabul etti. (itiraz)

C. Bu yapıt da onunmuş, çok beğendim. (eser)

D. Dikkatli kullanmalı, iktisat yapmalıyız. (tasarruf)

 

5. “Kuzguna yavrusu şahin görünür.” Atasözüne an yakın anlamlı atasözü aşağıdakilerden hangisidir?

A. Gülü seven dikenine katlanır.

B. Kirpi de yavrusunu “pamuğum” diye severmiş.

C. Güzellerin talihi çirkin olur.

D. Kusursuz güzel olmaz.

 

 

 

 

 

6.            1-Ruh sahibi

2-Yalan

3-Sağlam

4-Söylemezler

5-Olanlar

Yukarıdaki sözcüklerle anlamlı ve kurallı cümle oluşturmak için sıralama nasıl olmalıdır?

A. 3 – 1 – 5 – 2 – 4

B. 3 – 1 – 2 – 5 – 4

C. 5 – 4 – 3 – 1 – 2

D. 5 – 1 – 2 – 3 – 4

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sebep sonuç ilişkisi yoktur?

A. Geç yattığımdan sabahleyin kalmakta zorlandım.

B. Yazdığım makale gazetede yayınlandı.

C. Telefonumu evde unuttuğum için haber gönderemedim.

D. Sınav iptal edildiğinden eve dönüyorum.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül (,) yanlış yerde kullanılmıştır?

A. Yaşlı, adama da simit almak istedi.

B. Kardeşim oyuncaklarımı, çantamı, kitaplarımı dağıtmış.

C. Bile, bile aynı hatayı yapmak, felaketin diğer adıdır.

D. Babam, çok yardımseverdir.

 

9. “İyi güzel insanlarla birlikte ol ki, adın onlarla …………… anılsın. Unutma, yalnız başına bir diken imha edilirken, …………….. ile birlikte olunca devamlı sulanır, bakılır ve korunur.” Cümlesini en anlamlı biçimde tamamlayan kelime çifti hangisidir?

A. farklı – insan  B. beraber – diken

C. birlikte – gül    D. farklı – gül

 

10. Kaynaştırma harfleri “y, ş, s, n”dir.

Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi kaynaştırma harfi almamıştır?

A. Çivi çiviyi söker.

B. Ne ekersen onu biçersin.

C. Dostun iyisi kara günde belli olur.

D. Denize düşen yılana sarılır.

 

11. Aşağıdakilerin hangisine ünlüyle başlayan bir ek geldiğinde ünlü düşmesi olmaz?

A. gönül                                B. şükür

C. sabır                                 D. kalp

 

 

 

 

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özel ad yoktur?

A. Ayşe Hanım bize gelecek.

B. Pamuk yumakla oynuyor.

C. Bu kış sert geçecek sanırım.

D. Sunalar ödevi hazırlamışlar.

 

13. Hayatta dostluğun mevcut olmadığını herkes söyler durur; kimse onu temin etmek ve devamlı olmasını sağlamak hususunda çaba harcamaz.

Yukarıdaki cümlede kaç tane ismin yerine kullanılmış sözcük vardır?

A. 2                                        B. 3

C. 4                                        D. 5

“Olduğun gibi görünmek, göründüğün gibi olmak, herkesin başkalarından beklediği bir davranıştır. İnsan kendisinin öyle davranıp davranmadığını tartışmak bile istemez. Çünkü kendisinin olduğu gibi göründüğünden, göründüğü gibi olduğundan emindir. Bu bencilliğimizi bir yenebilsek! Önce kendimizi eleştirmeyi bir başarabilsek ne güzel olur?

(14. ve 15. soruları yukarıdaki paragrafa göre yanıtlayınız.)

 

14. Paragrafta aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

A. Sorunlarımızı paylaşmak

B. Olduğun gibi görünmek

C. Kendimizi eleştirebilmek

D. Davranışlarımızı tartışmak

 

15. Paragrafın ana fikri nedir?

A. Eleştiri kırıcı olmamalıdır.

B. Herkes eleştiriye açık olmalıdır.

C. Göründüğümüz gibi olmalıyız.

D. Bencillik öz eleştiriyle yok edilir.

16. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi cümlede iş, oluş veya hareket belirten kelimedir?

A. Güneş dağların arkasından doğdu.

B. Borçlarını kısa sürede ödedi.

C. Kara üzümü çok seviyorum.

D. Akşama kadar yağmur yağdı.

 

17.          1-Annem neden eve gelmedi?

2-Hava da karadı, neden geç kaldılar acaba?

3-Okula neden gitmiyorsun?

4-Bu oyuncak kaç lira acaba?

Yukarıdaki cümlelerin hangisinde endişe ve merak söz konusudur?

A. 1                                        B. 2

C. 3                                        D. 4

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kesme işareti  ( ‘ ) yanlış kullanılmıştır?

A. Akşam TRT’de güzel bir film var.

B. Ömer Seyfettin’in eserlerini severim.

C. Türk’ler kahraman bir ulustur.

D. Atatürk 1881’de Selanik’te doğdu.

 

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı kelimeler bir arada kullanılmıştır?

A. Seni tanımakta zorlanmıyorum.

B. Bir varsın, bir yoksun anlamadım.

C. Böyle gitmez biliyorsun.

D. Daha ne söylememi bekliyordun?

20.          Kelimeleri belli bir düzenle dizmek, günlük konuşma dilinden farklı, değişik bir dil kullanmak onların en önemli özellikleri. Onlar herkesin bildiği kelimelerden farklı manalar çıkarıyorlar. Onları anlamak için onların dilini bilmek lazım.

Yukarıdaki bahsi geçen aşağıdakilerden hangisidir?

A. Şair                                   B.Gazeteci

C. Spiker                               D. Arzuhalci

 

21. Aşağıdaki tümcelerin hangisi öznel bir tümce değildir?

A. En sevdiğim mevsim ilkbahardır.

B. Spor yaparak kaslarımızı güçlendirebiliriz.

C. Ablamın yaptığı salatalar çok lezzetli.

D. Başaracağımı biliyorum ama yine de korkuyorum.

 

22. Hangi tümcenin sonunda soru işareti yanlış kullanılmıştır?

A. Ne zaman konuşsam, sözümü kesiyorsun?

B. Sınıfımıza yeni bir öğrenci mi geldi?

C. Yazım kurallarına niçin uymuyorsun?

D. Denizin suyu çok tuzlu mudur?

 

23.          Öğretmen(  )

(  ) Çocuklar, tatilde neler yaptınız(  ) diye sordu(  )

Yukarıdaki metinde ayraç içine sırası ile hangi noktalama işaretleri kullanılmalıdır?

A. ( . ), ( – ), ( ? ), ( . )

B. ( : ), ( – ), ( . ), ( ? )

C. ( : ), ( – ), ( ? ), ( . )

D. ( . ), ( , ), ( – ), ( ? )

 

24. “……………………… havalar soğudu.” tümcesinin başına aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A. ince giysiler giymek için

B. yünlü giysiler giymeliyiz çünkü

C. kalın giysiler giydiğinden dolayı

D. palto giydiğinden dolayı

 

25. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi terim anlamlı değildir?

A. Tedavisi için anjiyo uygulanacak.

B. Matematikte konumuz kesirlerdi.

C. Bu şarkıları bir de notasıyla okusan.

D. Soruyu bir de bu yoldan düşün.

 

 

 

 

 

 

 

BAŞARILAR

 

 

 

 

 

Not : Her soru 4 puandır.

                 

 

 

                  CEVAPLAR

1

C

2

C

3

B

4

B

5

B

6

A

7

B

8

C

9

C

10

D

11

D

12

C

13

A

14

A

15

D

16

B

17

B

18

C

19

B

20

A

21

B

22

A

23

C

24

B

25

D

 

 

Paylaş
Sitemizdeki Benzer İçerikler

Yorumlar

Bu Yazıya Toplam 6 Yorum Yapılmış

İsminiz

E-Posta Adresiniz

Şehir

*

dere tepe düz git -
10 Mart 2013 - 18:52

güzel

dere tepe düz git -
10 Mart 2013 - 18:53

iyi

dere tepe düz git -
10 Mart 2013 - 18:54

ve

yeşim -
22 Nisan 2013 - 16:48

çok teşekkürler :)

hayat -
22 Nisan 2013 - 16:49

çok güzel

hayat -
22 Nisan 2013 - 16:50

:D

İlgili Terimler :